Khamis, 10 November 2011

Demokrasi terpimpin kepala hotak hang!

 

Demokrasi terpimpin, itulah antara slogan-slogan manis yang digunakan oleh pemimpin UMNO dan BN bagi menghalalkan mereka mencabul kesucian demokrasi.


Kononnya rakyat Negara ini yang kebanyakannya buta dan tidak faham amalan demokrasi harus dipimpin untuk mereka memahaminya. Malangnya rakyat dipimpin kearah yang lebih sesat sehingga menjadi lurus bendul.

Apabila rakyat dapat diperbodohkan, mudahlah mereka memerintah dan berkuasa mengikut suka hati mereka, beraja di mata bersultan di hati. Sehingga apa sahaja yang dilakukan oleh pemimpin samada baik atau tidak, semua diterima bulat-bulat tanpa banyak soal.

Demokrasi terpimpin dan demokrasi acuan kita sendiri yang mereka tanamkan dalam pemikiran rakyat, menyebabkan kebanyakan rakyat Negara ini tidak lagi kenal dengan demokrasi yang sebenar.

Kepada mereka demokrasi ialah mengundi UMNO dan BN dalam setiap pilihanraya, dan Negara akan jadi huru hara kalau parti pembangkang memerintah.

Demokrasi yang sebenar, yang memberi kebebasan memberi pendapat, kebebasan bersuara, kebebasan media, kebebasan berhimpun telah menjadi suatu yang janggal kepada mereka dan tidak boleh dilaksanakan di Negara ini. Mereka hanya boleh terima demokrasi ala UMNO dan BN saja.

Tidak hairanlah kalau kebanyakan mereka terkejut beruk bila PM Najib sendiri bercakap mengenai perlunya dilakukan pembaikan SPR dan sistem pilihanraya, kerana selama ini dalam pemikiran mereka tertanam anggapan tidak ada cacat cela dengan SPR dan sistem pilihanraya itu.

P. Ramle seorang manusia yang mempunyai kebebasan dalam pemikiran, tidak hairanlah kalau beliau yang berfikiran kreatif itu dapat menghasilkan karya yang sungguh bermutu tinggi, ini kerana beliau tidak mudah diperbodohkan dengan demokrasi terpimpin dan slogan-slogan yang sewaktu dengannya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan